Samenstelling Reflectietafel bekend

De Reflectietafel van het Landbouwakkoord komt deze week voor het eerst bijeen. De tien leden van deze tafel hebben een zeer diverse achtergrond met o.a. economische, ecologische, juridische, maatschappelijke, biologische en landbouwkundige expertise en zijn door de hoofdtafel van het Landbouwakkoord gevraagd om bij de Reflectietafel aan te schuiven. De Reflectietafel adviseert over de voorgenomen afspraken in het Landbouwakkoord rond onder meer de haalbaarheid en samenhang. Alle leden nemen op persoonlijke titel deel aan de Reflectietafel.

Samenstelling Reflectietafel (alfabetische volgorde)

  • Chris Backes, hoogleraar Omgevingsrecht (Universiteit Utrecht)
  • Gé Backus, directeur Connecting Agri & Food
  • Peter van Bodegom, hoogleraar Milieubiologie (Universiteit van Leiden)
  • Elbert Dijkgraaf, hoogleraar Empirische economie van de publieke sector (Erasmus Universiteit Rotterdam)
  • Anna Gerbrandy, hoogleraar Mededingingsrecht (Universiteit Utrecht)
  • Klaas de Jong, mede-eigenaar/ adviseur PPP-Agro Advies
  • Roel Jongeneel, universitair docent Agrarische economie en plattelandsbeleid (Wageningen University & Research)
  • Frederike Praasterink, lector Future Food Systems (HAS Hogeschool)
  • Laurens Sloot, bijzonder hoogleraar Ondernemerschap in de detailhandel (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Steven van Westreenen, directeur-eigenaar Vanwestreenen Adviseurs Ruimtelijke Ontwikkeling 

Secretariaat: Tim van Dijke en Roeland Stolk

Achtergrond leden Reflectietafel

Chris Backes

Hoogleraar omgevingsrecht aan de Universiteit van Utrecht. Expertise: Europees, internationaal en nationaal milieurecht, ruimtelijk ordeningsrecht en natuurbeschermingsrecht. Hij heeft hierop ook geadviseerd in landen om ons heen. Medeauteur van het PBL-rapport Naar een uitweg uit de stikstofcrisis.

Gé Backus

Verschillende functies bij de Wageningen University & Research in relatie tot de productie, verwerking, afzet en consumptie van voedsel. Backus is momenteel directeur van Connecting Agri & Food en lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden.

Peter van Bodegom

Hoogleraar milieubiologie aan de Universiteit van Leiden. Als professor Environmental Biology en professor Circular International Horticulture Systems voor de coalitie Leiden-Delft-Erasmus onderzoekt hij o.a. hoe we op een positieve manier biodiversiteit en natuur kunnen waarderen om de transitie naar een duurzame land- en tuinbouw te ondersteunen. 

Elbert Dijkgraaf

Hoogleraar in de Empirische economie van de publieke sector' aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 2010-2018 Tweede Kamerlid voor de SGP. Dijkgraafs onderzoek richt zich op de economische aspecten van de sturing door de overheid bij milieuvraagstukken zoals afvalverwerking, energie, klimaat en drinkwater.

Anna Gerbrandy

Hoogleraar mededingingsrecht aan de Universiteit Utrecht en plaatsvervangend kroonlid in de SER.

Klaas de Jong

Mede-eigenaar en adviseur Economie & Strategie bij PPP-Agro Advies: strategische en economische vraagstukken in de melkveehouderij op het gebied van o. a. bedrijfsontwikkeling, investeringsplannen en ‘ondernemen met natuur’.

Roel Jongeneel

Senior Scientist bij Wageningen Economic Research - waar hij zich o.a. bezighoudt met EU landbouw- en voedselbeleid, de zuivelsector en milieu - en universitair docent bij de Leerstoelgroep Agrarische Economie en Plattelandsbeleid van Wageningen Universiteit.

Frederike Praasterink

Lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool. Werkt met een breed netwerk van wetenschappelijke instellingen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden aan de transitie van het agrofood systeem. Eerder voor de FAO gewerkt in Azië, Oost-Europa en het Midden-Oosten.

Laurens Sloot

Bijzonder Hoogleraar Ondernemerschap in de detailhandel (Rijksuniversiteit Groningen). Daarnaast oprichter en directeur van EFMI Business school, een academisch kennis- en opleidingsplatform voor retailers en fabrikanten in de voedingsindustrie.

Steven van Westreenen

Directeur en eigenaar adviesbureau Vanwestreenen, met ruim 20 medewerkers actief in de vertaalslag tussen beleid en praktijk, met een accent op de pluimvee-, kalver- en varkenshouderij. Voorzitter themagroep Ruimte om te ondernemen (landbouwnetwerk Regio Food Valley) en lid van de Raad van Advies Boert Bewust.